VEEL GESTELDE VRAGEN (FAQ)

Algemene en veelgestelde vragen over mondkapjes

Ja, onze maskers zijn door een Nederlands laboratorium / instituut gecertificeerd als type I/II/IIR. Tevens zijn de maskers voorzien van het benodigde CE keurmerk. Klik hier voor het certificaat.

De maskers zijn inmiddels voldoende op voorraad en zijn direct leverbaar. Bestellingen op werkdagen voor 16:00 worden dezelfde dag nog verzonden.

Dit is niet nodig. Alleen in sommige specifieke situaties kan het dragen van een niet-medisch mondkapje van meerwaarde zijn. Daarom is een niet-medisch mondkapje sinds 1 juni 2020 verplicht in het openbaar vervoer voor reizigers van 13 jaar en ouder en OV-medewerkers. Tevens is het dragen van een mondmasker in publieke ruimtes sinds 1 december ook verplicht. U kunt in beide gevallen een boete krijgen wanneer u zich niet houdt aan deze regels. Dit mag overigens een mondkapje zijn die niet in de zorg wordt gebruikt. 

Nee, mondkapjes zijn niet geschikt voor kinderen onder de 3 jaar.

Nee, u krijgt geen mondkapje van de overheid. Voor persoonlijk gebruik buiten de zorg kunt u een niet-medisch mondkapje dragen. U kunt dit niet-medisch mondkapje kopen of maken. Bekijk de voorbeeldinstructie voor een niet-medisch mondkapje.

Voor medewerkers die een mondkapje moeten dragen en gebruiken voor hun werk, zoals medewerkers in het openbaar vervoer, maakt de werkgever afspraken om hierin te voorzien.

Medewerkers in het openbaar vervoer moeten een mondkapje dragen. Daarbij mogen zij ook een spatmasker dragen. Werkt de medewerker in een afgesloten cabine? Of is er gezorgd voor 1,5 meter afstand tussen chauffeur en reizigers? Dan is een mondkapje niet verplicht.

U kunt een niet-medisch mondkapje bijvoorbeeld kopen bij de drogist, supermarkt, warenhuis of webshop. U kunt wegwerp mondkapjes kopen voor eenmalig gebruik. U kunt ook een niet-medisch mondkapje van textiel kopen dat gewassen en hergebruikt kan worden.

Nee, een niet-medisch mondkapje beschermt niet uzelf. Een mondkapje kan de mensen rond u beschermen als u het zorgvuldig draagt en gebruikt. Het dragen van een niet-medisch mondkapje is altijd een aanvulling op de geldende hygiënemaatregelen.

Niet-medisch mondkapje hebben geen CE-markering of een medische claim, zoals ‘for medical use’. 

Het gedeeltelijk verbod op gezichtsbedekkende kleding blijft gewoon van kracht. Die wet kent een uitzondering: als kleding noodzakelijk is ter bescherming van het lichaam in verband met de gezondheid of de veiligheid. In het OV geldt sinds 1 juni 2020 de verplichting om een mondkapje te dragen.

U mag een mondkapje dragen in het onderwijs en in overheidsgebouwen. Dit is niet verplicht. 

De Wet verbod op gezichtsbedekkende kleding is van toepassing op het onderwijs en in overheidsgebouwen. In het onderwijs en in overheidsgebouwen geldt de verplichting om een mondkapje te dragen niet. Het OMT adviseert geen algemeen gebruik van niet-medische mondkapjes in de publieke ruimte als het mogelijk is 1,5 meter afstand te bewaren. Het dragen van alleen een mondkapje is toegestaan.